Veelgestelde vragen

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een eeuwenoude behandelmethode die al meer dan 4000 jaar wordt toegepast in China. Het is onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde en richt zich op het herstellen van de balans in het lichaam door het plaatsen van dunne naaldjes op specifieke punten. Het lichaam heeft van nature het vermogen zichzelf te herstellen, maar soms is een subtiele stimulatie nodig om dit proces in gang te zetten.

Hoe werkt acupunctuur?

Het lichaam heeft meridianen of banen waar energie doorheen stroomt. Als je vingers geen energie (in de vorm van essentiële stoffen zoals zuurstof, bloed, etc.) zouden krijgen, zou je ze niet kunnen bewegen. Wanneer deze doorstroming wordt verstoord, kunnen klachten ontstaan. Door dunne naaldjes op specifieke punten te plaatsen, kunnen blokkades worden opgeheven, wordt de energiebalans hersteld en krijgt het lichaam de kans om zichzelf te genezen.

Vanuit een westers perspectief: acupunctuur stimuleert zenuwuiteinden en weefsels, wat kan leiden tot een betere doorbloeding, vermindering van pijnsignalen en het vrijmaken van lichaamseigen genezende stoffen zoals endorfine.

Een praktisch voorbeeld: de ischiaszenuw en de Blaasmeridiaan volgen nagenoeg hetzelfde pad over de achterkant van het been. In de Chinese geneeskunde wordt pijn langs deze zenuw vaak als een verstoring in de Blaasmeridiaan gezien. Behandeling met acupunctuur kan gericht zijn op het stimuleren van specifieke Blaaspunten om pijn op te heffen en het genezingsproces in gang te zetten. 

Is acupunctuur effectief?

Er zijn wereldwijd vele onderzoeken gedaan naar acupunctuur. Deze wijzen over het algemeen op de positieve effecten bij bepaalde gezondheidsvragen. Tegelijkertijd verschilt de werking van acupunctuur per persoon. Ervaringen kunnen uiteenlopen, net zoals bij andere behandelvormen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkent acupunctuur als aanvullende therapie.

Wordt acupunctuur vergoed?

In de meeste gevallen wel. Via deze link vindt u een overzicht van zorgverzekeraars die acupunctuur in 2025 vergoeden

Raadpleeg uw polis of neem contact op met uw zorgverzekeraar om te controleren of acupunctuur in uw pakket is opgenomen. Let op: de Dorn-behandeling komt niet in aanmerking voor vergoeding. Aan dit overzicht kunnen geen rechten worden ontleend.

Gaat de vergoeding van acupunctuur ten koste van mijn eigen risico?

Nee, acupunctuur valt onder de aanvullende verzekering en wordt dus niet verrekend met uw eigen risico. De mate van vergoeding is afhankelijk van uw zorgverzekeraar en polis. Raadpleeg uw verzekering voor de exacte voorwaarden.

Moet ik in acupunctuur geloven?

Nee, dat hoeft niet. Acupunctuur is gebaseerd op principes die al duizenden jaren worden toegepast. Er is onderzoek gedaan naar de effecten van acupunctuur bij diverse aandoeningen. Net zoals in de Westerse geneeskunde zien we dat niet elke behandeling voor iedereen even effectief is. Denk aan twee mensen met dezelfde aandoening die verschillend reageren op hetzelfde medicijn: bij de een werkt het perfect, bij de ander minder. Het is helaas niet zo dat gezondheid altijd maakbaar is. Juist daarom is acupunctuur interessant voor mensen die onvoldoende profijt ervaren van, of last hebben van neveneffecten bij, de reguliere Westerse geneeskunde.

Acupunctuur vraagt, net zoals elke andere vorm van therapie, om een samenwerking tussen patiënt en behandelaar. Het menselijk brein heeft een enorme invloed op ons herstelvermogen. Wanneer je bijvoorbeeld sterk gelooft dat iets niet mogelijk is, kunnen psychologische factoren het genezingsproces beïnvloeden. Mindset speelt hierin een rol: succesvolle resultaten ontstaan vaak daar waar bereidheid en behandeling elkaar versterken.

We werken samen aan jouw gezondheidsdoelen. Als er na drie behandelingen geen enkele verbetering zichtbaar is, bespreken we samen of we moeten doorgaan of stoppen. Waarom zou je acupunctuur niet eens proberen?

Heb ik een verwijzing van de huisarts nodig?

In de meeste gevallen is een verwijzing niet nodig. U kunt rechtstreeks een afspraak maken bij Acupunctuurpunt.nl.

Let op: Gebruikt u bloedverdunners of bent u zwanger? Dan raden wij aan om voorafgaand aan de behandeling contact op te nemen met uw huisarts of specialist voor overleg.

Welke klachten kunnen met acupunctuur worden behandeld?

Hieronder vindt u voorbeelden van klachten. Let op: acupunctuur is een complementaire therapie en geen vervanging voor reguliere medische zorg. De effectiviteit kan per persoon verschillen. Overleg bij klachten altijd met uw arts:

Allergieën (voedselallergieën, huisstofmijt, huisdierenallergieën, hooikoorts)

Borstklachten (spanning of vol gevoel in de borst, pijn op de borst, hartkloppingen)

Gewrichts- en spierklachten (stijfheid, pijn, bewegingsbeperkingen, artrose, reumatische aandoeningen, gewrichtsontstekingen, slijmbeursontsteking, spier- en peespijn, nek- en rugklachten, tenniselleboog, fibromyalgie, verstuikingen, sportblessures, herstel na orthopedische operaties)

Gynaecologische klachten (menstruatiepijn, premenstruele klachten, overgangsklachten, gespannen en pijnlijke borsten, verminderde vruchtbaarheid, witte vloed, ondersteuning bij IUI-, IVF- en ICSI-trajecten)

Hoofdklachten (hoofdpijn, migraine, aangezichtspijn, lokale haaruitval, duizeligheid, zwaar gevoel in het hoofd)

Huidproblemen (overmatig transpireren, jeuk, droge huid, eczeem, acne, psoriasis, gordelroos, koortsblaasjes, steenpuisten, zweren)

Interne klachten (bloedarmoede, kouwelijkheid, doorbloedingsproblemen, hoge of lage bloeddruk, schildklieraandoeningen, diabetes, overgewicht)

Keel-, neus- en oorproblemen (chronische verkoudheid, voorhoofdsholteontsteking, bijholteontsteking, allergische verkoudheid, hooikoorts, oorpijn, oorontsteking, oorsuizen, spraakproblemen, keelpijn, tandvleesproblemen, kiespijn, aften, slechte adem, droge mond, verhoogde speekselvloed)

Kinderklachten, ouder dan 12: (hoest, verkoudheid, astma, bronchitis, keelontsteking, buikpijn, darmklachten, bedplassen, slaapproblemen, eczeem, oorpijn)

Klachten aan de ledematen (koude handen en voeten, zwaar gevoel in armen of benen, vochtophoping)

Luchtwegklachten (chronische verkoudheid, slechte weerstand, kortademigheid, astma, bronchitis, hyperventilatie)

Mentale klachten (slaapproblemen, rusteloosheid, stress, burn-out, angst, depressie, vergeetachtigheid, concentratieproblemen, lusteloosheid, gebrek aan energie)

Oogproblemen (ontstoken, jeukende of tranende ogen, droge en branderige ogen, wazig zien, vlekken voor de ogen)

Spijsverteringsklachten (misselijkheid, overgeven, slechte eetlust, maagpijn, diarree, obstipatie, buikkrampen, prikkelbaredarmsyndroom, aambeien)

Urinewegproblemen (urineweginfecties, blaas- en nierstenen, incontinentie, prostaatklachten)

Verslavingen (roken, overmatig eten, alcohol- en drugsverslaving)

Zenuwstelsel (hernia, doof gevoel, zenuwpijn zoals ischias, neuralgie na gordelroos, gevolgen van whiplash of beroerte)

Zwangerschapsklachten (misselijkheid, brandend maagzuur, stuitligging, bevalling opwekken, pijn na de bevalling, stimuleren van borstvoeding)

Wat als mijn klacht niet op de lijst staat?
De bovenstaande lijst is niet volledig. Als uw klacht hier niet tussen staat, neem gerust contact op. Samen bespreken we of acupunctuur u kan helpen.

Wat gebeurt er tijdens een consult?

Het consult start met een uitgebreid gesprek, waarin vragen worden gesteld om de klachten en mogelijke oorzaken in kaart te brengen.

  1. Het consult begint met een uitgebreid gesprek om de klachten en hun mogelijke oorzaken beter te begrijpen.
  2. Vervolgens wordt een polsonderzoek uitgevoerd. Deze traditionele Chinese diagnostische methode beoordeelt de energiebalans in het lichaam.
  3. Daarna wordt de tong onderzocht. Deze geeft waardevolle informatie over de algehele conditie van het lichaam.
  4. Tot slot worden gevoelige of pijnlijke acupunctuurpunten in het lichaam onderzocht om blokkades op te sporen.

De behandeling kan bestaan uit acupunctuur, massage, warmtebehandeling, oefeningen en voedingsadvies – of een combinatie daarvan, afhankelijk van wat passend is bij uw situatie.

Duur van het consult:
Het eerste consult duurt ongeveer 75 minuten. Vervolgbehandelingen duren gemiddeld een uur.

Wat is geschikte kleding voor een acupunctuur behandeling?

Vaak worden naalden geplaatst op voeten, benen, handen, armen of – in overleg – op de buik. Voor de behandeling adviseren we daarom makkelijk zittende kleding die eenvoudig opgestroopt of verschoven kan worden. U kleedt zich alleen zover uit als nodig is om de acupunctuurpunten goed te kunnen bereiken. Indien uw rug wordt behandeld, vragen wij u de bovenkleding uit te doen. Ondergoed blijft aan. Uiteraard wordt er altijd zorgvuldig omgegaan met uw privacy en comfort. Uw gevoel van veiligheid en vertrouwen staat voorop.

Kan ik vooraf mijn medische gegevens delen?

Voorafgaand aan het eerste consult ontvangt u per e-mail een online vragenformulier. Hierin kunt u belangrijke informatie invullen over uw gezondheid, medicijngebruik en medische voorgeschiedenis. Als u daarnaast beschikt over een overzicht van uw medicatie of behandelingen, dan kunt u dit meenemen naar het eerste consult. Dit helpt om tijdens het gesprek niets te vergeten en samen tot een zorgvuldig behandelvoorstel te komen.

Moet ik iets meenemen naar een acupunctuur behandeling?

Graag twee handdoeken meenemen naar de behandeling. Indien gewenst kunt u ook een warm dekentje meenemen. Zorg er bovendien voor dat u vooraf iets lichts heeft gegeten.

Moet ik vooraf iets eten voor de behandeling?

Ja, wij adviseren om voorafgaand aan de behandeling iets lichts te eten. Behandelingen op een lege maag kunnen tot flauwte leiden. Zorg er ook voor dat u genoeg water heeft gedronken.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Bij een aantal cliënten worden binnen enkele sessies veranderingen opgemerkt. Of en hoe snel u iets ervaart, verschilt per persoon. We evalueren altijd samen of voortzetting wenselijk is.

Worden de naalden na afloop verwijderd?

Ja, bij gewone acupunctuur worden alle naalden direct na de behandeling verwijderd. In uitzonderlijke gevallen, zoals bij stoppen met roken of pijnbestrijding, kan een klein verblijfsnaaldje worden geplaatst. Dit blijft enkele dagen zitten en ondersteunt het behandelproces.

Zijn er bijwerkingen van acupunctuur?

Acupunctuur is over het algemeen veilig. Mogelijke bijwerkingen zijn:

  • Een lichte blauwe plek op de prikplek.
  • Vermoeidheid of loomheid na de behandeling.
  • Een tijdelijke verergering van klachten (dit is meestal een teken dat uw lichaam reageert).

Deze bijwerkingen verdwijnen vaak binnen enkele uren tot dagen.

Bij twijfel of u gevoelig bent voor acupunctuur, kunt u dit vooraf bespreken tijdens het intakegesprek.

Is acupunctuur veilig?

Ja, acupunctuur is veilig wanneer het wordt uitgevoerd door een gekwalificeerde acupuncturist. Er wordt uitsluitend gewerkt met steriele, wegwerpnaalden en strikte hygiënerichtlijnen.

Zijn de naaldjes die worden gebruikt steriel?

Ja, er wordt uitsluitend gewerkt met steriele, wegwerpnaaldjes. Deze worden na elke behandeling op veilige wijze afgevoerd en nooit hergebruikt.

Doet acupunctuur pijn?

De meeste mensen ervaren acupunctuur niet als pijnlijk. De naaldjes zijn extreem dun (veel dunner dan injectienaalden). U kunt een lichte prikkeling, tinteling of warmte ervaren. Dit is normaal en wordt gezien als een teken dat het lichaam reageert.

Wat kan ik na de behandeling ervaren?

Na een behandeling kunt u zich ontspannen of juist wat vermoeid voelen. In sommige gevallen treden er lichte reacties op, zoals tijdelijke hoofdpijn of een kortdurende verergering van klachten. Dit wordt meestal gezien als een teken dat het lichaam reageert. Zorg ervoor dat u na de behandeling voldoende rust neemt en goed water drinkt.

Is acupunctuur ook geschikt om vitaal oud te worden?

Sommige cliënten kiezen ervoor om acupunctuur preventief in te zetten, bijvoorbeeld om vitaliteit en veerkracht te ondersteunen.

Kan acupunctuur helpen bij het stoppen met roken of vapen?

Ja, acupunctuur kan een waardevolle ondersteuning bieden bij het stoppen met roken of vapen. Door specifieke punten te behandelen, kan de behoefte aan nicotine als minder sterk worden ervaren, en wordt drang en stress die gepaard gaan met het stoppen vaak beter verdragen. Soms worden verblijfsnaaldjes ingezet ter ondersteuning.

Hoe werkt de Dorn Methode?

De Dorn Methode is een zachte, veilige behandelwijze waarbij met milde druk en beweging wordt gewerkt aan wervels en gewrichten. De behandeling wordt vaak gekozen bij rug- en houdingsklachten. Ze wordt afgesloten met een Breuss-massage, die als zeer ontspannend wordt ervaren.

Wat kan ik verwachten tijdens een Dorn-behandeling?

Tijdens een Dorn-behandeling wordt gewerkt aan het herstellen van de symmetrie in het lichaam. We beginnen met het corrigeren van een eventueel beenlengteverschil, gevolgd door het rechtzetten van het bekken en het behandelen van de wervelkolom. Met milde druk van de duim worden de wervels voorzichtig gecorrigeerd, terwijl u eenvoudige bewegingen maakt om de spieren te ontspannen.

U houdt tijdens de behandeling uw onderkleding (bij voorkeur trainingsbroek en schoenen) aan. Het bovenlichaam is ontbloot; dames houden hun bh aan.

Elke Dorn behandeling wordt afgesloten met een zachte Breuss-massage, waarbij de wervelkolom centraal staat. Hierbij wordt gebruikgemaakt van St.-Janskruidolie. Deze massage wordt vaak als zeer ontspannend ervaren en ondersteunt het herstelproces.

Wat moet ik meenemen voor een Dorn-behandeling en wat kan ik het beste aantrekken?

Wij vragen u om twee handdoeken mee te nemen naar de behandeling. Voor uw comfort adviseren wij om makkelijk zittende kleding te dragen, zoals een joggingbroek of een soepel vallende broek en sportschoenen. Tijdens de behandeling houdt u uw onderkleding aan.

Omdat de Dorn Methode zich richt op de wervelkolom, wordt ook het gebied van de rug en schouders behandeld. Daarom is het belangrijk dat het bovenlichaam vrijgemaakt kan worden. Dames verzoeken we vriendelijk om geen sport-bh te dragen, maar een bh die aan de achterkant geopend kan worden tijdens de afsluitende Breuss-massage. Uiteraard wordt er altijd zorgvuldig omgegaan met uw privacy en comfort. Uw gevoel van veiligheid en vertrouwen staat voorop.

Wat is cupping?

Cupping is een traditionele therapie uit de Chinese geneeskunde waarbij cups op de huid worden geplaatst en vacuüm worden gezogen. Dit vacuüm tilt de huid en het onderliggende weefsel lichtjes op, wat de doorbloeding en lymfecirculatie bevordert. Cupping wordt vaak toegepast om spierspanning te verminderen, pijn te verlichten en het herstelproces te ondersteunen.

Wat kan ik verwachten tijdens en na een cupping-behandeling?

Tijdens de behandeling kunnen er ronde verkleuringen op de huid ontstaan op de plaatsen waar de cups zijn aangebracht. Deze verkleuringen zijn een normaal onderdeel van het proces en ontstaan door de verhoogde doorbloeding in het behandelde gebied. De intensiteit van de verkleuring varieert per persoon en behandeling, maar ze verdwijnen doorgaans binnen enkele dagen tot een week.

Bij de eerste sessies kunnen de reacties van het lichaam wat opvallender zijn, maar naarmate u regelmatiger cupping ondergaat, zullen deze effecten meestal milder worden. Het is belangrijk te weten dat deze verkleuringen geen pijn veroorzaken en een teken zijn van de effectiviteit van de behandeling.

Cupping kan een waardevolle aanvulling zijn op de acupunctuurbehandeling, vooral bij klachten zoals spierspanning, pijn of vermoeidheid. 

Wat gebeurt er als ik mijn afspraak te laat afzeg?

Bij verhindering vragen wij u om de afspraak minimaal 24 uur van tevoren te annuleren. Bij te late afmelding of het niet verschijnen op de afspraak zijn we genoodzaakt het consult in rekening te brengen. U kunt telefonisch of per e-mail annuleren.